Günümüz şair ve yazarlarından Mehmet Akif İnan, Urfa’nın kavurucu yaz sıcaklarının başladığı bir ayda, yazın ortasında, 12 Temmuz 1940 tarihinde Balıklıgöl Mahallesinde doğdu. Çocukluğu ve ilk gençlik yılları Su Meydanı mahallesindeki evde geçti. Babası, Urfa’nın Mirza Ali aşiretinden gümrük memuru Hacı Müslim Efendi’dir. Annesi Maraşlı olup Dedeoğullarından Mehmet Tevfik kızı Şakire Hanımdır.
Soyunun nereden geldiğini, kendisiyle yapılan bir söyleşide söyle anlatmaktadır: “Dedelerimizden bize ulaşan rivayete göre bundan 600 yıl kadar önce Mirza Ali adlı bir bey, bir mecburiyet yüzünden çoluk çocuğunu olarak Konya’dan kalkıp Urfa’nın Suruç kazası yakınlarındaki bir yere göçer ve yerleşir. Zamanla çoğalarak köyler oluştururlar. Bir kolları Urfa’ya gelir. Ben aşağı yukarı on nesildir Urfa’da oturan Mirzaali oymağının çocuğuyum.”
Mehmet Akif İnan ilk ve ortaokulu Urfa’da, liseyi Maraş’ta bitirdi (1959). Ankara Üniversitesi DTCF Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu (1972). Öğrencilik yıllarında Hilal dergisi ve yayınlarını yönetti (1962-64). Türk Ocakları Genel Merkezi’nde müdürlük yaptı (1964-69). Türk Taşıt İşverenleri Sendikası’nda eğitim uzmanı olarak çalıştı (1969-72). Uşak İmam-Hatip Lisesi’nde, Gazi Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nde ve Ankara Fen Lisesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği yaptı. Kurucusu olduğu Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen’in Genel Başkanlığını yaptı (1992-2000). 1999 yılının Haziran ayında hastalanarak Ankara’da hastaneye yatırıldı. İsteği üzerine aralık ayında götürüldüğü Şanlıurfa’da 6 Ocak 2000 tarihinde vefat etti.
İlk yazı ve şiirleri 1957’den itibaren mahalli gazetelerde çıktı. 1959’da Derya adlı bir gazete yayımladı. 1969 yılında Nuri Pakdil, Rasim Özdenören ve Erdem Bayazıt’la birlikte Edebiyat dergisinin, 1976’da Cahit Zarifoğlu, Rasim Özdenören, Erdem Bayazıt, Alaeddin Özdenören ve Ersin Gürdoğan ile Mavera dergisinin kurucuları arasında yer aldı. Daha çok Edebiyat dergisinde çıkan yazılarıyla, ayrıca 1977’de Yeni Devir gazetesinde Akif Reha imzası ve kendi adıyla yazdığı köşe yazılarıyla tanındı. 1998’de Kanal 7’de kültür ve sanat programı hazırlayıp sundu. Bazı yazıları da Türk Ruhu, Türk Yurdu, Filiz, Yeni İstiklal, Hilal gibi gazete ve dergilerde yayımlandı. 1982’de KASD Deneme Ödülü’nü aldı. 1995’te Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta yapılan Türkçe’nin Üçüncü Uluslararası Şiir Şöleni’nde kendisine Türkmenistan’ın ünlü şairi Mahdum Kulu Şiir Ödülü verildi.
Kurucusu olduğu Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Mehmet Akif İnan’ın ideallerinde yaşattığı Büyük Türkiye’nin inşası doğrultusunda nitelikli bir eğitim, nitelikli bir toplum anlayışıyla çalışmalarına devam ederken, Akif İnan’ın şair, yazar, düşünce adamı kimliğiyle bıraktığı eserlerini kültür camiasının hizmetine sunmak için çalışmalar gerçekleştirmiş, sağlığında ‘Hicret’ ve ‘Tenha Sözler’ adlı şiir kitaplarıyla ‘Edebiyat ve Medeniyet Üzerine’ ve ‘Din ve Uygarlık’ adlı nesir kitaplarını bırakan Mehmet Akif İnan’ın geride bıraktığı yazılarını ve söyleşilerini işleyerek ‘Mirası Kuşanmak’, ‘Edebiyat, Kültür ve Sanata Dair’, ‘Aydınlar, Batı ve Biz’ ‘Söyleşiler’, ‘Siyaset Kokan Yazılar’, ‘İslam Dünyası ve Ortadoğu’, ‘Cumhuriyet Dönemi Türk Şiiri’, ‘Mehmet Akif İnan ile Sohbet’ adlı kitapları kültür dünyamıza kazandırmıştır.
Bir Ramazan gecesi, 6 Ocak 2000, gece saat 02.00’de Hakkın rahmetine kavuşmuştur.