Mehmet Akif İnan Vakfı’ndan İki Eser

Paylaş

MEHMET AKİF İNAN VAKFI’NDAN İKİ ESER / MEHMET NURİ YARDIM

Hıdır Yıldırım’ın Başkanı olduğu Mehmet Akif İnan Vakfı çok kıymetli eserleri irfanımıza kazandırıyor. Daha önce İnan’ın bütün eserlerini meraklılarına ulaştıran vakfımız, şimdi de çok değerli iki eserle okuyucuların önüne çıkıyor: Mehmed Âkif 150 Yaşında ile Vefatının 20. Yılında Bir Güzel Adam Alaeddin Özdenören. Dr. Mehmet Tuğrul ile Hıdır Yıldırım’ın birlikte hazırladıkları Âkif kitabının takdiminde şu satırları okuyoruz: “Millî Şairimiz Mehmed Âkif Ersoy, hayatı, eseri, eseri hayatı gibi olan numune-i imtisal bir şahsiyettir. Hiçbir şart altında eğilip bükülmemiş, hiçbir imkâna kıymet vermemiş, Hakk’ın ve hakikatin peşinde olmayı en önemli hayat prensibi addetmiş ve buna hayatının sonuna kadar sıkı sıkıya bağlı kalmıştır.” Kitap, “Mehmed Âkif 150 Yaşında Bilgi Şöleni” adıyla bazı kuruluşlarla birlikte 22-24 Aralık 2023 tarihlerine Burdur’da gerçekleştirilen sempozyumda yapılan konuşmalar ile sunulan bildirilerin bir araya getirilmesiyle vücut bulmuş. Kitaba katkıda bulunan pek çok akademisyen ve yazara teşekkür edilmelidir.

Vakfın neşrettiği ikinci kitap Bir güzel Adam Alaeddin Özdenören ismiyle günışığına çıktı. Mehmet Narlı ve Sercan Ceylan’ın editörlüğünü yaptıkların eserin ‘Takdim’ini, Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın yapmış. Yalçın, Özdenören’in mizacından, mefkûresinden ve hizmetlerinden muhtasar olarak bahsediyor. Bir yerde şu satırlar bizi düşündürüyor: “Vahyin yerine aklı koyan, ölümden ötesine inanmayan, tabiata işkence eden batı özünde kötüdür.” diyen cesur bir aydındır. Özdenören, ‘Bu düzen gücün yetiyorsa başkalarını istediğin gibi ezebilirsin. Bu senin hakkındır, hatta alkışlanmaya layık olursun.’ diyerek Batı’nın bugün Gazze’de yeniden yüzleştiğimiz ikiyüzlülüğünü haykırır." Takdim’in son satırlarında gündemin en can yakıcı meselesine de temas ediliyor:

“Gazze’de yaşanan soykırımın batının ikiyüzlü paradigmasını ve modern dünya düzeninin sefaletini bir kez daha faş ettiği bu acı günlerde Alâeddin Özdenören’i anlamanın bize çok şey katacağına inanıyorum.” Kitapta emeklerini gördüklerimiz arasında Duran Boz, merhum Rasim Özdenören, Metin Önal Mengüşoğlu, Necip Tosun, Yılmaz Daşcıoğlu, Mehmet Narlı, Muhammed Hüküm, Mustafa Uçurum, Cemal Şakar, Mehmet Aycı ve Alaettin Karaca da bulunuyor.

Yunus Gönüllü İnsan Ersin Nazif Gürdoğan, Hıdır Yıldırım tarafından yayımlandı. Eser, Edebiyat Ortamı Yayınları arasında çıktı. Gürdoğan kapakta bizi o her zamanki gibi yine tebessümle karşılıyor. Yıldırım’ın Gürdoğan hakkındaki sözleri önemlidir. Çoğunu işaretledim. Fakat bu kısa paragrafı dikkatle okuduğumuzda Nazif Hoca’yı çok yakından tanıyabiliriz. Tanımak yetmez, severiz de.

“Anadolu’nun bağrında, bir taşra kasabasının bir köyünde doğan bir Anadolu evladının, azimli bir kararlılık ve karınca misali çalışkanlıkla kendi entelektüel dünyasını inşa etmesinin ve bu entelektüel dünyanın ışığını yine Anadolu insanının dünyasını aydınlatmaya hasretmesinin hikâyesidir Nazif Gürdoğan’ın hikâyesi.”

MİLAT, 08.09.2024

https://www.milatgazetesi.com/yazarlar/bazi-hayatlar-cevreye-isik-yayar--5759/

 

Eklenme Tarihi: 09 Eylül 2024 09:48

Bu gönderiye henüz kimse yorum yapmadı


ANKET
Sitemizi beğendiniz mi?